Upseeri ja vakooja

Upseeri ja vakooja

Vuonna 1895 kapteeni Alfred Dreyfus, jota esittää Louis Garrel, on nuori lupaava upseeri, joka joutuu syytteeseen vakoilusta saksalaisille ja hänet tuomitaan elinkautiseen vankeuteen Pirunsaarelle. Dreyfusin nöyryytystä seuraa myös Georges Picquart, jota esittää Jean Dujardin, joka on ylennetty johtamaan vastavakoiluyksikköä. Kun Picquart saa selville, että Dreyfusin tuomiosta huolimatta tietoja vuodetaan yhä saksalaisille, hän joutuu vaaralliseen petoksen ja lahjonnan labyrinttiin. Se ei uhkaa ainoastaan hänen kunniaansa, vaan myös hänen elämäänsä.

Leffassa on mukavan tuntuinen jännitys ja jännitystä sekä mielenkiintoa lisää se että elokuva perustuu tositapahtumiin. Elokuva on hyvin lavastettu ja näytelty ja tämä onkin hyppäys suoraan 1800-luvun lopulle. Elokuvan on ohjannut Roman Polanski. Elokuvan päähenkilö Alfred Dreyfus yrittää puhdistaa mainettaan tietäen, että ei ole syyllinen. Leffan moninaiset käänteet ja tuon ajan vakoilukeinot ovat mielenkiintoisia, kirjeiden viestien salaa lukemista jne. Periaatteessa nykyinenkin vakoile perustuu samoihin asioihin eli salassa pidettyjen tietojen kalastamiseen.

Elokuva perustuu Robert Harrisin kirjaan An Officer and a Spy, suomeksi Upseeri ja vakooja, Otavan vuonna 2014 julkaisemana. Elokuva palkittiin Venetsian elokuvajuhlien Hopeisella leijonalla vuonna 2019. Vuoden 2020 César-gaalassa ohjaaja Roman Polanski voitti parhaan ohjaajan palkinnon ja lisäksi Upseeri ja vakooja palkittiin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta (Polanski, Harris) sekä parhaasta puvustuksesta (Pascaline Chavanne). Suosittelen elokuvaa, joita kiinnostaa vakoilujutut ja 1800 luvun aikakausi.

Toimitus

Toimitus