Sisu

Sisu
Jorma Tommila. Kuva: Antti Rastivo, ©Freezing Point Oy

Ohjaaja Jalmari Helanderin uuden elokuvan Sisu pääosassa nähdään Jorma Tommila ja Aksel Hennie. Elokuvan tarina kertoo Aatami Korvesta, joka etsii kultaa. Sodan äänet kuuluvat Lapissa, kun saksalaiset joukot ajetaan suomesta vuonna 1944 ja samalla nämä natsit polttavat lappia maan tasalle. Aatami Korpi on kullankaivaja ja kuinkas ollakaan hän löytää kultaa ja paljon. Kulta pitää saada muutettua rahaksi, joten hän lähtee viemään kultaa lähimpään kaupunkiin. Aatami törmää SS Obersturmführer Bruno Helldorfiin, jota esittää Aksel Hennie. Hänellä on rautaisessa komennossaan kolmekymmentä henkeä käsittävä natsituhopartio ja siitä alkaakin kullanhimoinen takaa-ajo läpi tuhotun ja miinoitetun Lapin erämaan. Kyseessä suoraviivainen juonenkulku mikä ei kyllä haittaa tässä elokuvassa. Mitä Sisu on? ”SISU on hampaat irvessä pystyyn nostettu nyrkki. Se on sitkeää uhmakkuutta kohtalon edessä. SISU syttyy, kun viimeinenkin toivonkipinä on hiipunut.” Pienenä huomiona että SISU elokuvassa esiintyy pääosan esittäjä Jorma Tommila ja hänen poikansa Onni Tommila esittää Natsia, jotka yrittävät tappaa Jorman siis Aatamin hinnalla millä hyvänsä.

Tässä elokuvassa on osuttu oikeaan kultasuoneen sillä minusta tämä on paras suomalainen toimintaelokuva. Vaikka mielleyhtymiä tuleekin erilaisista leffoista kuten John Wick, jossa siinäkin yksi mies pistää hanttiin ylivoimaiselle rikollisjoukolle. Väistämättä tulee myös mielikuva ohjaaja Tarantinon elokuviin. Tarantinokin lainaa omiin teoksiin esimerkiksi lännenleffoista tiettyjä asioita. Kaikkihan lainaavat ja kopioivat aikaisemmin nähtyä oman näkemyksen mukaan. SISUN elokuvakerronta etenee kuin juna tai laiva valtameressä. Natsit näyttävät natseilta ja Aatami näyttää juuri sellaiselta kuin pitääkin. Musiikki on hienoa ja sopii todella hyvin tähän teokseen. Elokuva on väkivaltainen, mutta ei kuitenkaan silmitöntä väkivaltaa vaan teoilla on motiivit ja seuraukset. Oli aivan uskomatonta, että tietyissä kohdissä minulle tuli kyynel silmäkulmaan sillä jokin isänmaallisuus ja periksiantamattomuus tai SISU kosketti minua. Naiset on nostettu hyvin esiin eli he eivät ole pelkästään alistettuja vankeja sivuosassa. SISU leffaa ei riitä sanat kuvaamaan, mene katsomaan niin tiedät onko se niin hyvä.

Sisu on hermoja raastava toimintaelokuva toisesta maailmansodasta, jossa yksi mies taistelee natsien tuhopartiota vastaan Lapin erämaassa. Jalmari Helanderin ohjaama ja käsikirjoittama sekä Petri Jokirannan tuottaman elokuva Sisu kuvataan pääosin Suomen Lapissa. Pääosissa nähdään Jorma Tommila (Rare Exports, Big Game), Aksel Hennie (Yksin Marsissa, White Wall, Headhunters). Sivurooleissa ovat muun muassa Jack Doolan (The Hatton Garden Job), Onni Tommila (Big Game) ja Mimosa Willamo (Aurora, Päin seinää, Box 21).

 

TUOTANTO JA LEVITYS
Elokuvan tuottaa tuotantoyhtiö Subzero Film Entertainment Oy, tuottajana Petri Jokiranta ja vastaavina tuottajina (executive producer) Mike Goodridge, Gregory Ouanhon ja Antonio Salas. Sony Pictures on hankkinut elokuvaan maailmanlaajuiset levitysoikeudet Pohjoismaiden ulkopuolella. Pohjoismaissa elokuvan levittää Nordisk Film. Sisua ovat tukeneet Suomen elokuvasäätiö ja Business Finland – Audiovisual Production Incentive.

27.01.2023
16
92 min.
Jalmari Helander
Jalmari Helander
Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo ja Onni Tommila.
Tuottaja: Petri Jokiranta, Subzero Film Entertainment Oy
Kuvaaja: Kjell Lagerroos
Lavastussuunnittelija: Otso Linnalaakso
Puvustussuunnittelija: Anna Vilppunen
Maskeeraussuunnittelija: Salla Yli-Luopa
Leikkaaja: Juho Virolainen
Toiminta

Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *