Pohjolan enkeli

Pohjolan enkeli

Taiteilija Hugo Simberg on sanonut kuuluisimmasta maalauksestaan Haavoittunut enkeli: ”Halusin maalata teokseen kaiken, mikä on naiivia, mikä esittää lapsen viattomuutta ja mikä tärkeintä, kuvaa omistautumista ja rakkautta.” Mitään tarkempaa selitystä teoksensa tulkinnasta hän ei koskaan antanut. Mitä maalaus merkitsee? Keitä ovat nämä kolme henkilöä: kaksi lasta, jotka kantavat enkeliä paareilla metsässä?
Dokumenttielokuva Pohjolan enkeli on tutkimusmatka suomalaiseen sieluun, siihen, millaiseksi se kuvitellaan ja millaisena se esiintyy yhteisessä ja yksityisessä alitajunnassa. Elokuva on myös matka, jonka varrella tavataan kaiken ikäisiä ja monilla eri aloilla toimivia henkilöitä ympäri Suomea. Heillä kaikilla on läheinen suhde Hugo Simbergin maalaukseen Haavoittunut enkeli, ja se herättää heissä tunteita, jotka liittyvät myötätuntoon, kuolemaan, taiteeseen, maailman väkivaltaisuuteen, enkelien olemassaoloon – ja toivoon.

Elokuvan ranskalainen ohjaaja Jean Michel Roux löysi Suomen vuonna 1998 Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin ansiosta, missä esitettiin hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Les mille merveilles de l’univers. Hän on sittemmin useasti palannut Suomeen etsimään inspiraatiota. Kysytään ohjaajalta hieman tästä elokuvasta.
Hugo Simbergin maalauksen Haavoittunut enkeli näkeminen ensi kertaa oli ohjaajalle todellinen elämys, ja lähtölaukaus Pohjolan enkeli -dokumenttielokuvalle. Elokuvassa yksinkertainen kysymys vuonna 1903 maalatun kuvan merkitysestä muuttuu Rouxin käsissä pohjoiseksi freskoksi, joka avaa oven suomalaisen kansan – ja katsojan mielikuvitukseen. ”On inspiroivaa käyttää tätä Simbergin arkkityyppistä kuvaa lähtökohtana ja tutkia sen avulla Suomen kansan ajatus- ja mielikuvitusmaailmaa,” ohjaaja toteaa. Elokuva on kuvattu Suomessa maaliskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välillä.

 

Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *