Peitelty totuus

Peitelty totuus

Elokuva Peitelty totuus kertoo uskomattoman ja sankarillisen tarinan juristista, jota esittää Mark Ruffalo, joka riskeeraa uransa ja perheensä turvallisuuden selvittäessään suuryrityksen synkkää salaisuutta. Hän vaatii oikeutta ihmisille, jotka ovat vuosikymmenten ajan altistuneet hengenvaarallisille kemikaaleille.
Yritysten ympäristöasioihin erikoistunut puolustusasianajaja Rob Bilott on tehnyt hyvää työtä Big Chem -yritysten parissa ja päässyt vastikään lakitoimiston osakkaaksi. Kaksi  maanviljelijää Länsi-Virginialaista kertoo Bilottille, että paikallinen DuPont -tehdas päästää myrkkyjätettä luontoon tuhoten heidän viljelysmaansa ja tappaen heidän karjansa. Bilott toivoo selvittävänsä totuuden yhdessä vanhemman osakkaan Tom Terpin, jota esittää Oscar-voittaja Tim Robbins kanssa. Hän tekee yrityksen toiminnasta valituksen, josta alkaa 15 vuotta kestävä ennennäkemätön taistelu. Tapaus koettelee hänen avioliittoaan Sarahin, jota esittää Oscar-voittaja Anne Hathaway kanssa ja laittaa vaakalaudalle hänen maineensa, terveytensä ja toimeentulonsa.

Ameriikoissa sattuu ja tapahtuu ja asiat voivat koskettaa meitä muitakin terveydellisesti. Tässä leffassa käsiteltiin C8 ketjua eli hiiliketjua, jolla saatiin hyvin kestävä liitos. Aluksi tätä C8 yhdistettä käytettiin panssarivaunuissa, joista saatiin vedenpitäviä ja sitten keksittiin, että voidaan käyttää myös kotitalouksissa ja sitten kehitettiin Teflon, tiedäthän esimerkiksi Teflon paistinpannut. C8 on kuitenkin myrkkyä elimistölle, ja tästä väännettiin eri oikeusasteissa ameriikassa, kuka korvaa ja mitä korvaa ja kuinka paljon jos korvaa. Minulle tuli mieleen, että ei taida olla kovin hyvä juttu jos paistinpannusta irtoaa teflonia ja se kulkeutuu elimistöön. Tämä tarina on mielenkiintoista katsottavaa ja uskomatonta siinä mielessä, että se on totta. Leffan lopuksi mainitaan, että on olemassa 600 vastaavaa yhdistettä tai kemikaalia, jotka ovat myös vaarallisia ja niistä meillä tavallisilla ei ole oikeastaan paljonkaan tietoa. Pitääkö tässä kemiallisten aineiden ja viirusten aikana muuttaa jonnekin arolle, jossa ei ole mitään näitä vaaroja? Liiallinen pelkääminenkään ei kannata, mutta tervettä järkeä kannattaa käyttää niin kauan kun järki on terve eikä vaurioitunut haitallisista kemikaaleista. Elokuva pitää katsojan jännityksessä vaikka katsoja sisimmässään tietääkin, että rahan takia suuryritykset valehtelevat, vääristävät ja tekevät melkein mitä vain etteivät paljastuisi.

Toimitus

Toimitus