NEITI AIKA: ja 1,5 metriä tilaa

NEITI AIKA: ja 1,5 metriä tilaa

NEITI AIKA:

Nyt on mahdollisuus nähdä kaksi leffaa, yksi pidempi ja toinen lyhyempi elokuva. Aluksi nähdään Neiti aika, joka on dokumentti elokuva ja etsii vastausta sille, kuka on Sirkka-Liisa Miettinen, joka kuoli ilman omaisia 98-vuotiaana Helsingin Kisakylässä? Mikä elämässä on merkittävää ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua?
Ohjaaja Elina Talvensaari sattui ostamaan hänen asuntonsa, ja sai sen mukana naisen koko irtaimiston lankarullista perhealbumeihin. Ei ollut ketään, joka olisi halunnut ne itselleen. Elinaa kauhistuttaa heittää tavarat pois, koska silloin viimeisetkin merkit naisen elämästä ovat mennyttä. Hän päättää muistaa naisen. Tavaroiden, kirjeiden ja valokuvien avulla Elina alkaa tutkimaan, kuka tämä mysteerinainen oli. Pikkuhiljaa hänen pitkän elämänsä tapahtumat alkavat avautua. Yhdistämällä tavaroiden kertomaa tietoihin Sirkka-Liisan elämästä Elinalle alkaa selvitä mikä Sirkka-Liisan elämässä on ollut tärkeää. Sirkka-Liisa alkaa tuntua niin läheiseltä, että lopulta osat vaihtuvat: se onkin Sirkka-Liisa joka kertoo mikä Elinan omassa elämässä on tärkeää.

Neitiaika palkittiin myös Tampereen elokuvajuhlilla, Kirkon mediasäätiön palkinto ja Kotimaisen kilpailun erikoispalkinto, 8.3.2020. Elina Talvensaari (s.1978) on kulkenut dokumenttielokuvien pariin sosiologian ja antropologian kautta. Tämä näkyy usein hänen elokuvissaan tarkkailevana katseena, joka tekee näkyväksi omat ajattelutapamme ja arvomaailmamme. Talvensaari on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta. Hänen lyhytelokuvansa Miten marjoja poimitaan (2010) sai ensi-iltansa 67. Venetsian elokuvajuhlilla, ja oli ehdolla Euroopan parhaaksi lyhytelokuvaksi vuonna 2012. Dokumenttielokuva on Elinalle työkalu, jonka avulla hän voi yhdistää tavallisuutta ja poeettisuutta, ja nähdä se, mikä arjessa jää helposti huomaamatta. Talvensaaren teoksia on esitetty myös taidegallerioissa ja -museoissa. Luova dokumenttielokuva on hänelle rakkain tapa käsitellä ja välittää maailmasta.

Se tosiasia, että me kaikki kuolemme on totta, mutta jos sinulle on suotu pitkä elinikä niin kaverit ja lähimmäiset saattavat kuolla sinua ennen ja sitten huomaatkin olevasi yksin. Sirkka-Liisalle kävi juuri näin, mutta ohjaaja Elina Talvensaari ikäänkuin herätti hänet uudelleen henkiin meidän kaikkien katsottavaksi. Kyseessä on ikäänkuin aikamatka ja saamme huomata, ettei Sirkka-Liisa aina ole ollut yksin. Mielenkiintoinen ja ehkä vähän liian hidastempoinen tarina, jossa kuitenkin on sykettä.

 

1,5 metriä tilaa

Toisena elokuva näimme 1,5 metriä tilaa. Kyseessä tässäkin tarinassa on vanhempi nainen nimeltä Sinikka, joka on sattumalta tutustunut naapuriinsa Viljaan ja pyytänyt tältä apua. Tässä välihuomautuksena, että Vilja on muuten tämän elokuvan ohjaaja.

Mistä tässä elokuvassa on sitten kyse? Tavarat ovat vallanneet Sinikan kodin ja jäljellä on vain ihmisen mentävä polku. Ikkunaremontti lähestyy ja kotiin täytyy raivata 1,5 metriä tilaa sitä varten. Lyhyt dokumenttielokuva ystävyydestä ja sen merkityksestä avun antamisessa ja vastaanottamisessa. Annan 1,5 metriä tilaa elokuvalle kaksi ja puoli tähteä eli yhteensä nämä leffat saavat lyhyen matematiikan mukaan 5 tähteä.

Toimitus

Toimitus