Näkemiin Neuvostoliitto

Näkemiin Neuvostoliitto

Nurinkurinen Tarkkisten perhe natisee liitoksissaan, ja Neuvostoliitto murenee taustalla. Perheen poika Johannes on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on vaikea kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi. Onnen Johannes löytää roihuavasta ensirakkaudesta – ja äidin mukana Suomesta Neuvosto-Viroon kantautuvista leluista ja makeisista.

Lämpimän nostalgian ja tunnettujen neuvostoiskelmien sävyttämä Näkemiin Neuvostoliitto kuvaa humoristisesti inkerinsuomalaisen perheen arkea suurvallan murroksen ja yhteiskunnallisen myrskyn silmässä. Salaiseen uraanijalostamokaupunkiin sekä 80- ja 90-luvun taitteen Tallinnaan sijoittuva lennokas draamakomedia avaa ikkunan naapurimaamme poikkeuksellisiin vuosiin idän ja lännen välissä. Elokuva perustuu inkerinsuomalaisen ohjaaja Lauri Randlan omiin lapsuudenkokemuksiin.

Hyvin mielenkiintoinen ja erilainen leffa on kyseessä. Minulla ei ole kokemusta Neuvostoliitosta, mutta heillä joilla on voivat miettiä kuinka osuva kuvaus tämä leffa oli. Elokuva ei ollut kovin pitkä, ja se on erilainen elokuvakokemus. Alku näytti lupaavalta, mutta jotenkin leffa ei pääse käyntiin ja se ikäänkuin polkee paikoillaan vähän niinkuin tuon ajan Neuvostoliittokin.

Toimitus

Toimitus