Maryam

Maryam

Maryam pitää työstään pienessä sairaalassa Saudi-Arabian maaseudulla, vaikka osa miespotilaista kieltäytyykin hänen hoidostaan. Kun kutsu tulee kansainväliseen lääkärikonferenssiin,  tuntee hän vihdoin itsensä arvostetuksi. Ilo muuttuu nopeasti pettymykseksi, kun viranomaiset vaativat häneltä isän suostumusta matkaan liian lyhyellä varoitusajalla. Pettynyt Maryam päättää ottaa asiat omiin käsiinsä ja ilmoittautuu ehdokkaaksi tuleviin kunnallisvaaleihin haastaakseen patriarkaaliset perinteet.

Ohjaaja Haifaa al Mansour on Saudi-Arabian ensimmäinen naisohjaaja ja hänen esikoiselokuvansa Vihreä polkupyörä ensimmäinen Saudi-Arabiassa kuvattu elokuva. Se oli samalla hänen kansainvälinen läpimurtonsa voittaen palkintoja mm. Venetsiassa. Maryam nähtiin Venetsian ja Toronton elokuvajuhlien ohjelmistossa syksyllä 2019.

Minusta Maryam on hyvin mielenkiintoinen vierailu Saudeihin, joissa yhteiskunta on hyvinkin erilainen verrattuna meihin. Voi tuntua uskomattomalta erilaiset rajoitukset, joita naisilla on. Elokuva oli hyvin tehty ja sitä jaksoi katsoa hyvin ja se pisti miettimään, sitä kuinka vapaassa maassa saammekaan asua. Suosittelen katsomaan tätä leffaa sillä se saattaa avata silmäsi sille tosiasialle, että maailmassa ei todellakaan ole tasa-arvoa, jotain ihmisryhmiä aina sorretaan.

Toimitus

Toimitus