Lapua 1976

Lapua 1976

Lapua 1976 on tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja toivosta. Elokuva on tositapahtumiin pohjautuva rakkaustarina ihmisistä, jotka joutuvat keskelle Lapuan Patruunatehtaan räjähdystä. Elokuvan pääosissa ovat Jussi-palkittu Linnea Leino, Konsta Laakso, Hannu-Pekka Björkman ja Leo Sjöman.

SYNOPSIS
Lapua, vuosi 1976. Matti Holma (Konsta Laakso) on töissä patruunatehtaalla – kuten valtaosa paikkakuntalaisista. Kun kotiseudulle palaava tehtaanjohtajan tytär Kaisa Mäkelä (Linnea Leino) aloittaa työt lataamossa, palaavat kipeät muistot menneestä Matin mieleen. Matilla ja Kaisalla on yhteinen menneisyys, suhde, jota Kaisan isä (HP Björkman) ei koskaan hyväksynyt.
Kohtaamiset töissä lähentävät taas Mattia ja Kaisaa keskenään. Vanha rakkaus ei olekaan sammunut. Mutta Kaisa on jo tahollaan kihlautumassa –  ja hänellä on suuri salaisuus. Matti ei halua luovuttaa toivoaan Kaisan suhteen, mutta aamulla, 13. huhtikuuta lataamossa tapahtuu jotain, joka vavahduttaa koko Suomea. Kohtalokas räjähdys muuttaa rakkaustarinan kertomukseksi rohkeudesta, menetyksistä ja toivosta.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimpia onnettomuuksia. Elokuvan käsikirjoitusta varten haastateltiin onnettomuuden kokeneita ihmisiä vuosien ajan. Kuvauksia varten tehtaan räjähdyspaikka lavastettiin Tiistenjoen Nuorisoseuran kentälle ja lataamo luotiin VR:n vanhaan makasiiniin Seinäjoelle jonne saatiin Lapuan Taidemuseolta alkuperäisiä lataamokoneita. Lapua 1976 on kuvattu Lapualla keväällä 2022. Elokuvan tuotantobudjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Elokuvan on ohjannut Toni Kurkimäki ja käsikirjoittanut Tuukka Haapamäki. Elokuvan tuottavat Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii tuotantoyhtiö Blankfacelle. Elokuvan levittää Finnkinon elokuvalevitys.

ARVOSTELU

Olin nuori poika kun näin TV:n uutisissa, että Lapualla oli räjähtänyt patruunatehdas. Lapua 1976 on hyvin tehty ja luvassa on aikamatka vuoteen 1976, jonka muistan vielä hämärästi. Erikoismaininnan ansaitsee Konsta Laakso, joka esittää Matti Holmaa ja hyvin näyttelee myös tehtaanjohtajan tytärtä Linnea Leino unohtamatta patruunatehtaan johtajaa jota esittää Hannu-Pekka Björkman. Tässä elokuvassa liikutuin useamman kerran sillä aiheet joita elokuvassa käsiteltiin olivat monenkirjavia ja kaikki todella tärkeitä. Elokuvan alku mielestäni hieman junnasi paikoillaan, mutta jossain vaiheessa leffa laittoi isompaa vaihdetta silmään ja se lähti kulkemaan hyvin. Patruunatehtaan räjähdys oli animoitu ulkomailla ja se olikin näyttävän näköinen räjähdys. Tämä leffa toimii hyvin ja sen jaksaa katsoa kaksikin kertaa. Annan Lapua 1976 elokuvalle neljä tähteä.

 

Ensi-ilta: 01.09.2023
Ikäraja: 12
Pituus: 112 min.
Ohjaus: Toni Kurkimäki
Käsikirjoitus: Tuukka Haapamäki
Näyttelijät:
Linnea Leino, Konsta Laakso, Hannu-Pekka Björkman, Leo Sjöman.
Tuottajat:
Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii / tuotantoyhtiö Blankface.
Scoremusikki: Joona Vainionkulma
Trailerin musiikki:
Michael Bleu ja Tapani Siirtola.
Genret: Draama

Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *