Kiiruna

Kiiruna

Ei ole epäilystäkään, että Kiirunassa tapahtuu jotain – kysymys on vain siitä, milloin. Kiiruna on tarina perheestä, joka joutuu kasvokkain kaikkien pelkäämän katastrofin kanssa sen muuttuessa yhtäkkiä todellisuudeksi. Toiminnan keskiössä on Frigga (Tuva Novotny), joka yrittää tasapainoilla niin perheen, uuden rakkauden Dabirin (Kardo Razzazi) kuin menneisyydestä kiinni pitävän entisen aviomiehen (Peter Franzén) välillä toimiessaan Kiirunavaaran kaivoksen riskialttiin turvallisuuspäällikön työssä. Mutta kun maa alkaa yhtäkkiä täristä heidän jalkojensa alla, heidän ongelmansa menettävät merkityksensä ja he joutuvat tekemään kaikkensa, ettei kuilu nielaise heitä syvyyksiinsä.

Elokuvan pääosassa nähdään Tuva Novotny (Annihilation – Hävitys, Eat Pray Love – omaa tietä etsimässä) ja ohjaana toimi veteraaniohjaaja Richard Holm (Johan Falk, Gåsmamman), joka vastasi myös käsikirjoituksesta yhdessä Robin Sherlock Holmin ja Nicola Sinclairin kanssa.

Muissa rooleissa nähdään Kardo Razzazi (Honor, Alex), Peter Franzén (Vikings, The Gunman, Leijonasydän), Tintin Poggats Sarri (Charter) sekä Young Royals -tähdet Felicia Maxime ja Edvin Ryding.

ARVOSTELU

Kiiruna on katastrofi elokuva, jossa on samantapainen juonen kuvio kuin monessakin tämän kategorian elokuvissa. Ensin on uhka: tulivuori, myrsky, hyökyaalto tai tässä tapauksessa kaivos, jonka pelätään aiheuttavan harmia ennen pitkää. Monet ihmiset eivät usko asiantuntijoiden varoituksia, kunnes sitten rysähtää ja pakokauhu valtaa ihmiset. Elokuvassa on ruotsalaisia kuuluisuuksia, mutta parhaiten suomalaiset tuntenevat kuitenkin Peter Franzénin. Elokuvan näyttelijät tekevät hyvää työtä, mutta tarinaan ei synny kovinkaan paljon jännitettä ja elokuva onkin paikkapaikoin tylsää katsottavaa. Kun kuulin tästä elokuvasta mieleeni tuli heti Norjalainen The Wave elokuva vuodelta 2016, jossa katastrofin aiheuttaa hyökyaalto ja se perustui tositapahtumiin. Kiiruna on katsottava elokuva, mutta se ei kuitenkaan yllätä toivotulla tavalla, joten annan Kiirunalle kaksi ja puoli tähteä.

Ensi-ilta: 22.9.2023
Ikäraja: Ei tiedossa
Pituus: 103 min.
Ohjaus: Richard Holm
Käsikirjoitus:
Richard Holm, Robin Sherlock Holm, Nicola Sinclair
Näyttelijät:
Tuva Novotny
Peter Franzén
Kardo Razzazi
Felicia Maxime
Edvin Ryding
Tintin Poggats Sarri
Genret: Jännitys, Toiminta

 

Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *