Elämää kuoleman jälkeen

Elämää kuoleman jälkeen

Nyt meillä on tarjolla Klaus Härön uutuus leffa, joka käsittelee Klaus Härön nuoruusvuosina elettyä ajankohtaa, jolloin hänen äitinsä kuoli. Kyseessä on varsin omakohtainen ja kokemuksinen elokuva, jonka Klaus on halunnut tehdä jo vuosikymmeniä. Mistä sitten on kyse?
Nissen vaimo on juuri kuollut, mutta koska Nisse, jota esittää Peik Stenberg on jo surutyönsä tehnyt, ovat jäljellä enää käytännön järjestelyt. Nisse päättää, että hautajaisista tulee pienet ja ilman vieraita, jotka ottavat osaa ja valittelevat surua. Ystävät ja sukulaiset lähettävät kuitenkin kukkia ja soittelevat jatkuvasti. Nissen poika Stefan, jota esittää Martin Paul yrittää parhaansa mukaan luovia ja pysyä Nissen perässä ja saa lopulta isältään tehtäväksi kertoa hautajaisvieraille ettei heitä kaivata muistotilaisuuteen. Myös Nissen sisko Elsa, jota esittää Lena Labart saapuu paikalle, muuttaen asumaan Nissen taloon, entiseen lapsuuden kotiinsa. Elsalla on myös oma agendansa järjestelyissä Nissen vaimon poismenon jälkeen. Lopulta Nisse havahtuu ja ymmärtää, että hän ei ole ainoa, joka ikävöi hänen vaimoaan.

Tiesitkö, että Klaus Härö kuuluu maamme kansainvälisesti palkituimpiin elokuvaohjaajiin. Hänen elokuvansa ovat voittaneet yli 60 palkintoa kansainvälisillä festivaaleilla ympäri maailmaa, muun muassa Berliinin kansainvälisen elokuvajuhlan Kristallikarhun sekä arvostetun Ingmar Bergman palkinnon Bergmanilta itseltään. Neljä Klaus Härön elokuvista on valittu edustamaan Suomea Oscar-kisassa ja vuonna 2016 hänen elokuvansa Miekkailija ylsi Oscarien shortlistalle sekä oli ehdolla arvovaltaisessa Golden Globe -kisassa.
Klaus Härö on tehnyt aikaisemmin seuraavia elokuvia: Postia pappi Jaakobille, Miekkailija, Äideistä parhain ja Tuntematon mestari.

Elämään kuoleman jälkeen on mielenkiintoinen katsaus menneeseen aikaan vaikka oikeasti elokuvan ajankohta on nykyhetkessä. Klaus on ohjaajana mestari ja saa elokuviinsa jotain sellaista, joka imaisee katsojan syleilyynsä. Tämä elokuva oli kuitenkin hieman erilainen kuin aikaisemmista elokuvista ollaan totuttu näkemään. Elämää kuoleman jälkeen käsittelee tunteita, jotka liittyvät lähiomaisen menettämiseen ja jokaisella on oma tapansa käsitellä niitä tunteita. Minusta Klaus on onnistunut tämän elokuvan kanssa vaikkei tämä leffa ollutkaan yhtä vaikuttava kuin esimerkiksi Tuntematon mestari, joka teki minuun vaikutuksen. Nisse on elokuvan päähenkilö, joka tekee hyvän roolin muiden ohella sillä Nisse haluaa olla rauhassa toisilta ihmisiltä, mutta toisaalta hänellä on pelko jäädä yksin. Monella ihmisellä on tätä problematiikka, että ihmiset ärsyttää, mutta ei kuitenkaan haluta olla aivan yksinkään. Elokuvasta voi löytää moina pienia asioita ja tässä onkin nyt mahdollisuus pysähtyä elämän kysymyksiin, mikä on tärkeintä elämässä ja mitä tapahtuu kun kuolemme? Pelkäätkö sinä kuolemaa, jos pelkäät niin miksi? Siinäpä pähkinää purtavaksi. Annan Elämää kuoleman jälkeen elokuvalle kolme tähteä.

Toimitus

Toimitus