Eatnameamet – hiljainen taistelumme

Eatnameamet – hiljainen taistelumme

Eatnameamet – Hiljainen taistelumme  on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaiskulttuurin kadottamisesta ja saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta.

Elokuva on hätähuuto EU:n ainoan alkuperäiskansan tulevaisuuden puolesta – saamelaisten omalla suulla.

Suomen valtio rikkoo toistuvasti omaa lainsäädäntöään ja pyyhkii saamelaiset pois omimalla loputkin saamelaisten maat ja vedet, kulttuurin, elinkeinot, symbolit ja jopa identiteetin. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, kuten YK, ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea saamelaisten kohtelusta. Elokuva näyttää, miten kokonaisen kansan tulevaisuus on uhattuna, ilman että suomalaiset edes huomaavat sitä.

Viime vuosina informaatiohyökkäykset ja vihapuhe saamelaisia kohtaan ovat lisääntyneet hurjasti. Saamelaiset pääsevät puhumaan mediassa lähinnä vain feikkisaamenpuvuista, mikä lisää ymmärtämättömyyttä heitä kohtaan. Lisäksi saamelaisten elinkeinoa uhkaavat mm. Jäämerenrata, kaivosteollisuus ja muut isot ympäristölle kohtalokkaat hankkeet.

Elokuvan ohjaaja Suvi West pureutuu saamelaisten nykytilanteeseen ja tuntemuksiin sekä yrittää löytää ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Eatnameamet – hiljainen taistelumme antaa äänen heille, joita ei kuunnella, vaikka he kuinka lujaa huutaisivat. Tarina on universaali, sillä monet alkuperäiskansat käyvät samankaltaista taistelua ympäri maailmaa.

Minusta elokuva kesti hyvinkin katsomisen pitkästymättä. Minusta on nurinkurista, että suomalaiset ovat kohdelleet saamelaisia näin huonosti. Olemmehan pohjimmiltaan kaikki jonkin sortin vähemmistöjä. Vähemmistöjä pitäisi kohdella yhtä hyvin kuin muitakin kanssa ihmisiämme. Saattaa joskus tulla aika, jolloin suomalaiset ovat vähemmistönä omassa maassaan. Dokumentti ei syytä ketään vaan pyrkii tuomaan tosiasiat esiin niinkuin ne ovat. Monesti saamme kuulla kaunopuheisuutta ja lupauksia, mutta teot sitten puuttuvat. Elokuva on yksi keino vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Elokuvan ohjasi Suvi West. Kuka on Suvi West?

Suvi West

Suvi West jokisaamelainen ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on kotoisin tenojokivarresta, Suvannon kylästä. West on tehnyt useita dokumenttielokuvia ja TV-sarjoja vuodesta 2004 lähtien. Hänen teoksiaan on esitetty sekä elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa, että pohjoismaisilla TV-kanavilla. Westin ensimmäinen pitkä elokuva Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) voitti yleisöpalkinnon Docpoint –elokuvafestivaaleilla 2016 ja vuonna 2017 elokuvalle myönnettiin laatutukipalkinto. Suomalainen TV-yleisö tuntee Suvi Westin mm. Märät säpikkäät –komediasarjasta, jonka hän loi yhdessä Anne Kirste Aikion kanssa.

West on Venetsian Biennaaleissa vuonna 2019 Suomea edustaneen Miracle Workers -kollektiivin jäsen, saamelaistamiseen pyrkivän Siidaskuvla-kollektiivin jäsen ja saamelaisten pyhää lähdettä suojelevan Ellos Suttesája –ryhmän jäsen. Suurin osa Westin töistä käsittelee saamelaiskulttuuria ja yhteiskuntaa. Teoksissaan hän pohtii mm. epätasa-arvoa, kolonialismia, henkisyyttä, luonnon oikeuksia ja yksilön paikkaa yhteiskunnassa.

Tämä elokuva avasi ainakin minun silmäni mitä tässä maassa on kohdeltu saamelaisia. Ei tämä silti ole suuren yleisön elokuva ja aihekaan ei varmaan hirveästi innosta, mutta silti se kannattaa nähdä mitä tämän päivän Suomessa oikein tapahtuu. Annan Hiljaiselle taistelulle kolme tähteä.

Toimitus

Toimitus