Barbie

Barbie

Elämä Barbiemaassa on täydellistä. Paitsi jos sinulla on eksistentiaalinen kriisi. Tai jos olet Ken.

Oscar®-ehdokas ohjaaja-käsikirjoittaja Greta Gerwig (Pikku Naisia, Lady Bird) tuo valkokankaille elokuvan ”Barbie”. Oscar®-ehdokas Margot Robbie (Bombshell ja I, Tonya) on Barbie ja Ryan Gosling (La La Land, Half Nelson) on Ken. Muissa rooleissa nähdään America Ferrera (End of Watch, Kuinka koulutat lohikäärmeesi -elokuvat), Kate McKinnon (Bombshell, Yesterday), Michael Cera (Scott Pilgrim vastaan maailma, Juno), Ariana Greenblatt (Avengers: Infinity War, 65), Issa Rae (The Photograph, Insecure), Rhea Perlman (I’ll See You in My Dreams, Matilda) ja Will Ferrell (Uutisankkuri-elokuvat, Talladega Nights). Elokuvaa tähdittävät lisäksi Cruz Kayne (Pikku Naisia), Emma Mackey (Emily, Sex Education), Hari Nef (Assassination Nation, Transparent), Alexandra Shipp (X-Men -elokuvat), Kingsley Ben-Adir (One Night in Miami, Peaky Blinders), Simu Liu (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings), Ncuti Gatwa (Sex Education), Scott Evans (Grace and Frankie), Jamie Demetriou (Cruella), Connor Swindells (Sex Education, Emma), Sharon Rooney (Dumbo, Jerk), Nicola Coughlan (Bridgerton, Derry Girls), Ritu Arya (The Umbrella Academy), Grammyn voittanut laulaja-lauluntekijä Dua Lipa sekä Oscar®-voittaja Helen Mirren (The Queen).

Greta Gerwig on ohjannut elokuvan, jonka hän on käsikirjottanut yhdessä Oscar®-ehdokas Noah Baumbachin (Marriage Story , The Squid, The Whale) kanssa pohjautuen Mattelin Barbieen.

Elokuvan ovat tuottaneet Oscar®-ehdokas David Heyman (Marriage Story, Gravity), Margot Robbie, Tom Ackerley ja Robbie Banner. Vastaavat tuottajat ovat Michael Sharp, Josey McNamara, Ynon Kreiz, Courtenay Valenti, Toby Emmerich ja Cate Adams.

Gerwigin luovassa tiimissä kameran takana toimivat Oscar®-ehdokas kuvaaja Rodrigo Prieto (The Irishman, Silence, Brokeback Mountain) ja leikkaaja Nick Houy (Pikku Naisia, Lady Bird). Lavastuksesta vastaa kuusinkertainen Oscar®-ehdokas Sarah Greenwood (Kaunotar ja Hirviö, Anna Karenina), puvustuksesta Oscar®-palkittu Jacqueline Durran (Pikku Naisia, Anna Karenina), erikoistehosteista Glen Pratt (Paddington 2, Kaunotar ja Hirviö), musiikista George Drakoulias (White Noise, Marriage Story) ja Oscar®-palkittu säveltäjä Alexandre Desplat (The Shape of Water, The Grand Budapest Hotel).

Warner Bros. Pictures esittää Heyday Filmsin, LuckyChap Entertainmentin sekä Mattelin tuotannon ”Barbie”. Elokuvan levittää maailmanlaajuisesti Warner Bros. Pictures ja se saapuu elokuvateattereihin Yhdysvalloissa 21. heinäkuuta ja kansainvälisesti 19. heinäkuuta alkaen. Suomen ensi-ilta on 21. heinäkuuta 2023.

21.07.2023

7

114 min.
Markus-koodi: 2083554-2DOVFISE
Greta Gerwig
Greta Gerwig ja Noah Baumbach

Margot Robbie, Ryan Goslin, America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Rhea Perlman, Will Ferrell, Cruz Kayne, Emma Mackey, Hari Nef, Alexandra Shipp, Kingsley Ben-Adir, Simu Liu, Ncuti Gatwa, Scott Evans, Jamie Demetriou, Connor Swindells, Sharon Rooney, Nicola Coughlan , Ritu Arya, Dua Lipa ja Helen Mirren

Komedia, Musiikki

ARVIO

Greta Gerwigin KAUAN odotettu Barbie on kauneutta sanan jokaisessa merkityksessä. Kahden tunnin mittainen värien spektaakkeli vastaa odotuksiin täysin, mutta samalla ei ollenkaan. Lyhyesti elokuva kertoo kaikkien tuntemasta Barbie-nukesta (Margot Robbie) sekä Kenistä (Ryan Gosling), jotka asuvat Barbie-maailmassa erilaisten Barbien kanssa. Barbie on kaiken keskipisteenä ja Ken on olemassa ainoastaan Barbien huomion alla. Joka päivä on paras päivä ja elämä on täydellistä.

Kesken tanssiperformanssin Barbie kuitenkin huomaa ajattelevansa epätavallisia asioita kuten kuolemaa. Seuraavana päivänä hänen kantapäänsä osuvat maahan. Näistä omituisista oireista johtuen Barbie lähetetään etsimään apua ”oudolta Barbielta” ja hän neuvoo Barbien oikeaan maailmaan etsimään lasta, joka leikkii hänellä.

Barbie -elokuva oli jotain, mitä en osannut odottaa sen olevan. Merkityksellinen, hauska ja näyttää mukavasti kasvoihin läimäyttäen millaisessa yhteiskunnassa välillä elämme. Varsinkin naiset.

Tarinan alku hämää. Vasta, kun juoni lähtee käyntiin, elokuva ottaa suunnan joka vie sen uuteen merkitykseen. Elokuva on yllätyksellinen ja todella koskettava. Se on selkeästi tehty aikuiskatsojille, mutta on myös viihdyttävä lapsille. Toivon, että jokainen voisi nähdä sen.

Elokuva käsittelee pinnallisia sekä syvällisiä asioita huumorilla ja otteella, joka on todella virkistävä viimeaikaisiin elokuviin verrattuna. Greta Gerwigin kädenjälki näkyy elokuvassa hienosti. Osasin ohjaajan perusteella arvata, että elokuva tulee poikkeamaan massasta edes joissain määrin, mutta en olisi ajatellut, että se kävisi sellaisia aiheita niin isosti läpi.

Margot Robbie on täydellinen valinta esittämään stereotyyppistä barbieta. Suoritus oli loistava. Ken oli myös napakymppi. Häntä oli huvittava seurata ja nähdä kuinka oikea maailma avautui hänen silmiensä eteen ja miten se vaikutti hänen käytökseen välittömästi. Ryan Gosling oli suloinen, hauska ja osasi herättää minussa myös näiden vastakkaista tunnetta. Jokainen sivurooli Barbie oli myös mahtava ja Michael Cera huvitti hömelyydellään.

Elokuvassa kuullaan myös monen eri tunnetun artistin musiikkia ja se tuo todella kivan lisän jo muutenkin viihdyttävään elokuvaan. Elokuvalta ilmestyy myöhemmin kokonainen albumi, jossa kaikki sitä varten tehdyt kappaleet ovat koottuna.

Puvustustiimi pistää myös parastaan. Kaikki Barbien asut tekivät itseni vähän niille kateelliseksi. Asuissa oli otettu myös huomioon kohtauksen luonne. Päälle ei siis heitelty mitä vain, vaan näytti siltä, että jokainen puku oli tarkkaan harkittu.

Barbie on autenttisesti hauska. Vaikka pidinkin siitä kovasti, en silti koe sen olevan viiden tähden elokuva. Sanoma oli hyvä, mutta loppu tuntui hieman hätiköidyltä ja keskeneräiseltä. Elokuva tulee voimaannuttamaan monia, mutta kohderyhmän ulkopuolisia se saattaa ärsyttää. Toivon silti, että ihmiset osaisivat ottaa siitä parhaat puolet mukaansa. Elokuva onnistuu siinä, mihin elokuvilla yleisesti pyritäänkin: herättämään katsojassa jonkinlaista tunnetta.

Barbie kannattaa käydä katsomassa sen erilaisuuden, nokkeluuden ja monipuolisuuden takia. Niin kuin sanottiin, ”Elokuva on niille, jotka rakastavat Barbieta ja niille ketkä vihaavat Barbieta”.

-Amanda Kestilä

Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *