Andra akten – Toinen näytös

Andra akten – Toinen näytös

Evan elämä juuri eläkkeelle jäätyään voisi olla paremminkin. Evan ex-mies on muuttanut kadun toiselle puolelle uuden vaimonsa kanssa. Evan aikuinen poika on jostain käsittämättömästä syystä kyllästynyt ylisuojelevan äitinsä paapomiseen ja haluaakin enemmän omaa aikaa. Mitä Evan pitäisi tehdä kaikella vapaa-ajallaan?

Evalle tarjoutuu yllättäen mahdollisuus työkeikkaan, josta hän ei voi kieltäytyä – suuri tähtinäyttelijä, hieman erikoinen Harald Skoog, on saanut aivohalvauksen ja tarvitsee kuntoutusta omassa kodissaan. Se mikä alkaa katastrofina, kasvaa lämpimäksi ystävyydeksi, orastavaksi elämäniloksi ja toivoksi siitä, ettei elämä olekaan vielä ohitse. Itse asiassa se ei ehkä ole edes vielä alkanut.

ARVIO

Minusta Andra akten – Toinen näytös oli suorasukainen kertomus eläkkeelle jäämisen ja luopumisen tuskasta. Kun ihmisellä alkaa uusi aikakausi, voi olla vaikea päästää otetta vanhasta ja tutuista toimintatavoista. Elokuvan kerronta oli verkkaista. Juoni eteni vaikkakin silloin tällöin tarina junnasi paikallaan. Ruotsalaiset näyttelijät kuuluvat Ruotsin tähtikaartiin ja näyttelijäsuoritukset olivatkin hyviä. Paikka paikoin elokuvaa katsoessani mieleeni tuli ruotsalainen elokuva ”Mies, joka rakasti järjestystä” sillä erotuksella, että tätä ”Mies, joka… elokuvaa jaksoin katsoa loppuun asti vilkuilematta kelloa. Andra akten sopinee hieman iäkkäämmille ihmisille, mutta elokuvan aiheet ovat kyllä sopivia kaikenikäisille. Paljastamatta juonta enempää niin baari kohtauksessa olevat ihmiset olisi voinut esitellä tarkemmin katsojalle. Elokuva olisi ehkä toiminut paremmin, jos olisi venytetty vielä enemmän olemisen rajoja ja menty jopa yli. Nyt tämä kuvaus oli hyvinkin totuudenmukainen ja yllättäviä tapahtumia ei päässyt syntymään. Tämä elokuva pistää silti miettimään miten itse voisi suhtautua, jos joutuisi tai pääsisi eläkkeelle puhumattakaan, jos saisi aivohalvauksen. Mukavasti soljuva elokuva, joka olisi kaivannut enemmän jännitteitä, annan kolme tähteä.

11.08.2023
Sallittu
114 min.
Mårten Klingberg
Vera Kiiskinen, Anna Heinämaa
Lena Olin, Rolf Lassgård, Lars Väringer, Anneli Martini, Charlie Gustafsson
Draama, Komedia
Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *