Äidit

Äidit

Äidit on japanilainen elokuva, joka käsittelee äitejä ja lapsettomuutta. Satokon mies Kiyokazu kärsii aspermiasta eli hän ei pysty siittämään lapsia. Lapsettomuus painaa pariskuntaa, jonka elämässä on muuten kaikki raiteillaan. Kuultuaan Hiroshiman edustan saarella toimivasta Baby Baton -orpokodista he päättävät tutustua paikkaan, vaikuttuvat siellä vallitsevasta lämpimästä tunnelmasta, ja adoptoivat poikavauvan. Pikku Asato on 6-vuotias, kun Satoko saa hätkähdyttävän puhelun: ”Haluan lapseni takaisin”, ilmoittaa Hikari, joka joutui kotoa karanneena teini-äitinä jättämään vauvansa orpokotiin.

Naomi Kawase on jo pitkään ollut yksi Japanin eturivin elokuvantekijöitä. Hänen teoksensa pääsevät jatkuvasti Cannesin elokuvajuhlien paraatisarjoihin. Kawasen koskettava uutuus ÄIDIT valittiin myös Japanin Oscar–ehdokkaaksi.

Minusta Äidit elokuva ei kuitenkaan ollut niin hyvä kuin olisi aiheen pohjalta voinut kuvitella. Leffa oli hidastempoinen ja juoni laahasi. Lapsettomuus on monille arka-asia ja siksi aiheeseen pitääkin suhtautua hienovaraisesti. Näyttelijät olivat todentuntuisia, mutta jotenkin kaikki oli japanilaisen jäykkää ja kohteliasta. Samaan hengenvetoon sanon, että Japanin kulttuuri tuntuu ja onkin jäykkää ja kohteliasta. Annan Äidit elokuvalle kaksi tähteä ja niille meidän omille oikeille äideille viisi tähteä.

Toimitus

Toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *